Winkelwagen
Luchtkwaliteit binnen verbeteren met etherische oliën

Luchtkwaliteit binnen verbeteren met etherische oliën

Luchtkwaliteit binnen verbeteren, de luchtkwaliteit in huis, op kantoor, praktijk en in zorginstellingen is niet goed, zeker niet te vergelijken met die van buiten in de natuur. Binnenshuis bevat de lucht vaak minder zuurstof en meer toxische stoffen. De binnenlucht vormt één van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid’. De binnenlucht wordt vervuild door gebrek aan ventilatie, slechte isolatie, te veel of juist te weinig vocht, aanwezigheid van huisdieren en huisstof mijt, sigaretten rook, chemische stoffen, schimmelsporen, bacteriën en virussen.

Vervuilde lucht bevat eigenlijk altijd meer ziekmakende schimmelsporen, bacteriën en virussen. Vooral in een gesloten ruimten waar de hele dag de airconditioning aan staat en er te weinig verse lucht binnen kan komen. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten zoals: hoofdpijn, geïrriteerde slijmvliezen, astma, allergie, slapeloosheid en vermoeidheid. Als deze symptomen chronisch worden, spreekt men vaak van het ‘sickbuildingsyndrome’.

Ventilatie

Ventilatie is essentieel om ruimtes van zuurstof te voorzien. Om lichamelijke klachten te voorkomen, is het belangrijk om dagelijks te ventileren. Dit ventileren gebeurd veel te weinig, dat komt omdat bepaalde ruimtes helemaal geen raam naar buiten hebben wat open kan. Daarom zijn er steeds meer luchtfilters op de markt die zorgen voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, deze kunnen ook zorgen dat de toxische stoffen en schimmelsporen, bacteriën en virussen uit de lucht gehaald worden.

Etherische oliën

Een andere manier om schimmelsporen, bacteriën en virussen uit de lucht te halen zijn etherische oliën. Etherische oliën zijn natuurlijke microben dodende stoften die in staat zijn de meeste bacteriën, virussen en schimmels uit te schakelen.

Etherische oliën hebben een desinfecterende en antiseptische werking in de lucht. De zogenaamde monoterpeenverbindingen in etherische oliën hebben een krachtige microben dodende en luchtzuiverende werking. Dit zijn met name de oliën uit de dennenfamilie en de citrusfamilie bevatten hoge percentages monoterpenen in hun oliën. Oliën uit de dennenfamilie zijn o.a. grove den, zilverspar, lariks en spar. Voorbeelden van citrusoliën zijn citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel en mandarijn.

Eenzelfde effect kan men natuurlijk ook in onze eigen bossen vaststellen: de etherische oliën in boslucht laten ons dieper en vrijer ademhalen. Dat geldt zelfs voor mensen die op geurstoffen normaal gevoelig reageren. Dus een boswandeling is altijd gezond voor je geest en lichaam.

Luchtkwaliteit binnen verbeteren met Bactigas

In Australie hadden veel mensen last van het sickbuildingsyndroom. Daarom zijn ze gaan experimenteren met etherische oliën om de Luchtkwaliteit binnen te verbeteren. Uiteindelijk is er Hier is een middel ontwikkeld – Bactigas – dat aangesloten wordt op het airconditioningsysteem. Dit middel bevat 0,3% tea tree olie. Op gezette tijden wordt dit middel in het systeem gespoten. Opmerkelijk is dat de schimmelsporen in de lucht voor een groot deel verminderden en/of verdwenen. Mensen voelden zich beter en werden minder snel ziek. Naast het vernietigen van schimmelsporen zorgde Bactigas ook voor een schonere lucht met minder ziekmakende bacteriën en virussen.

De luchtkwaliteit binnen verbeteren kun je dus met Bactigas is veilig in gebruik. Nog meer voordelen van etherische oliën, naast de luchtzuiverende werking, zorgen etherische oliën voor een aangename sfeer, waarin mensen zich prettig voelen en daardoor beter kunnen ontspannen. In Japan wordt dit prettige gevoel op het werk gemanipuleerd. In een aantal bedrijven worden de hele dag geuren verdampt, zodat de mensen zich prettig voelen, minder snel ziek worden en een hogere productiviteit hebben. Ook is de verdamping van deze 100% natuurlijke stoffen vaak goed voor onze luchtwegen door slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen van oliën.

Nog een bijkomend voordeel van etherische oliën is een verhoging van het aantal negatieve ionen in de lucht waardoor er minder bacteriegroei zal plaatsvinden.

Wil je echt een schone lucht met voldoende zuurstof en vrij van schimmelsporen, bacteriën en virussen?
Bekijk dan eens onze luchtfilters >

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *